Razboiul economic creste in intensitate. Moscova ameninţă cu măsuri dure dacă SWIFT îşi limitează operaţiunile din Rusia. China interzice carnea de pasare din SUA. Germania isi repatriaza de urgenta aurul in timp ce Rusia isi creste rezervele pentru a 9- a luna la rand


30scam1Epochtimes-romania.com: Moscova ameninţă cu măsuri dure dacă SWIFT îşi limitează operaţiunile din Rusia

 

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat marţi că reacţia Kremlinului va fi “nelimitată” dacă operaţiunile sistemului de transfer interbancar rapid SWIFT vor fi limitate în Rusia.

Medvedev a mai declarat că Rusia va lua măsuri serioase dacă sistemul SWIFT este folosit ca un instrument împotriva ţării sale.

“Din nou au fost lansate discuţiile privind limitarea sistemului de plăţi SWIFT. Vom aştepta să vedem ce se întâmplă. Bineînţeles, dacă se iau aceste decizii [privind limitarea operaţiunilor SWIFT în Rusia], aş dori să menţionez că reacţia noastră economică, precum toate celelalte reacţii, va fi nelimitată”, a susţinut Medvedev în cadrul unei întâlniri.

În septembrie 2014, Parlamentul European a cerut statelor membre UE să ia în considerare excluderea Rusiei din sistemul Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Globale (SWIFT), care furnizează infrastructura necesară derulării de operaţiuni interbancare zilnice în valoare de 6 miliarde de dolari.

Ca răspuns, Banca Centrală a Rusiei a declarat că Moscova ar putea introduce canale alternative pentru comunicaţii interbancare pentru a înlocui SWIFT.

În decembrie, Banca Centrală a anunţat lansarea unui serviciu care permite instituţiilor de credit din Rusia să facă tranzacţii în format SWIFT fără nicio restricţie.

 

Rusia şi-a crescut rezervele de aur pentru cea de-a 9-a lună consecutivă

 

Rusia şi-a crescut rezervele de aur pentru cea de-a 9-a lună consecutivă în decembrie 2014, în contextul în care ţara deţine cea de-a cincea cantitate de aur din lume, au arătat datele publicate marţi de Fondul Monetar Internaţional.

Rusia şi-a crescut rezervele de lingouri de aur cu 20,73 de tone ajungând la 1.208 tone în luna decembrie.

Olanda, care este cel de-al 9-lea deţinător de aur din lume, şi-a crescut la rândul său rezervele cu 9,61 tone de aur, ajungând la 622,08 tone. Kazahstanul a adăugat 4,16 tone pentru a obţine un total de 191,8 tone de aur.

Turcia, totuşi, şi-a redus rezervele de aur cu 3,86 tone, rămânând cu un total de 529,12 tone de aur.

China interzice importurile de ouă şi carne de pasăre din SUA pe pretext de gripă aviară

 

 

Guvernul comunist chinez a interzis importurile din SUA de carne de pasăre şi ouă datorită recentelor cazuri de gripă aviară detectate la sfârşitul anului trecut în rândul păsărilor sălbatice în Pacificul de Nord-Vest, a declarat luni USA Poultry and Egg Export Council (USAPEEC), un grup din industria avicolă americană.

Conform grupului, China a impus restricţii la nivel naţional asupra importurilor de ouă şi carne de pasăre procesată sau neprocesată din Statele Unite, începând cu 8 ianuarie. Astfel, toate produsele din carne de pasăre livrate din SUA spre China după această dată vor fi returnate în ţara de origine sau distruse, a raportat Reuters.

China este considerată a fi o piaţă de export importantă pentru produsele din carne de pui, curcani şi raţe provenite din SUA. În perioada ianuarie-noiembrie 2013, exporturile americane de carne de pasăre către China au depăşit suma de 272 de milioane de dolari, potrivit USAPEEC.

Interdicţia care se aplică şi pentru pui vii sau ouă pentru incubaţie ar fi un răspuns la detectarea în luna decembrie a unei tulpini a virusului aviar – H5N8 – la păsările sălbatice, găinile şi puii de Guineea din Oregon, precum şi la detectarea unei alte tulpini în California şi în statul Washington. Wall Street Journal a raportat că toate aceste cazuri au fost confirmate de Departamentul american pentru Agricultură (USDA), care a confirmat de asemenea şi interdicţia chineză.

Între timp, experţii au criticat mişcarea Chinei deoarece carnea de pasăre comercializată de SUA nu a fost afectată de niciuna dintre tulpinile raportate. USDA a confirmat, de asemenea, că nu a fost detectat niciun caz uman, care să implice acele tulpini, în SUA sau Canada.

“Această mişcare este oarecum ipocrită din moment ce nu s-a descoperit nicio tulpină foarte patogenă a gripei aviare la păsările comercializate în SUA, în timp ce China are deja o varietate de tulpini de gripă aviară”, a declarat Brett Stuart, director executiv al firmei Global agritrends din Denver, Colorado.

Capital.ro: PANICĂ: Adevăratul motiv pentru care nemţii îşi vor aurul înapoi

 

Banca centrală a Germaniei a decis să mute 54.000 de lingouri de aur masiv, în valoare de circa 36 mld. dolari, din depozitele Rezervei Federale (FED) din New York şi ale Banque de France din Paris pe teritoriul german, în subsolurile Bundesbank din Frankfurt.

 

Bundesbank a oferit foarte puţine detalii legate de momentul şi metoda de transport, care probabil se va realiza în secret cu ajutorul unor camioane păzite (din Paris) şi în numeroase grămezi mici cu avionul de la New York.

Dacă ideea transportării unor lingouri de miliarde de dolari peste Atlantic şi prin zonele rurale franco-germane a atras după sine o serie de glume pe Twitter, decizia reflectă un curent real şi oarecum îngrijorător în politica germană.

Cea mai mare parte a aurului lumii este depozitat în pivniţe, sub băncile centrale: la doi metri şi jumătate sub nivelul străzii în Manhattan la FED New York, în pivniţele antice ale Bank of England pe strada Threadneedle din City-ul londonez, şi tot aşa. Este o măsură practică; astfel, când un guvern sau o bancă centrală îşi vinde aurul, metalul preţios este pur şi simplu mutat dintr-o cuşcă într-alta, evitând riscul presupus de transportarea lui peste ocean.

Sistemul, evident, este construit pe încredere – şi anume că FED New York nu va fi preluată brusc de oameni care n-au pic de respect faţă de drepturile de proprietate ale acelor naţiuni, astfel încât să utilizeze aurul pentru interese proprii, şi că băncile centrale nu vor minţi cu privire la depozitele de aur pe care le au în pivniţe.

Printre guvernatorii băncilor centrale ale lumii, încrederea este monedă de schimb, şi majoritatea guvernelor sunt încrezătoare să îşi păstreze aurul oriunde este mai convenabil. Excepţie fac guvernele care au motive să se teamă că depozitele lor de aur pot fi blocate ca parte a unui conflict, cum este cazul Iranului sau al Libiei.

În acest caz, ce a motivat decizia nemţilor? Germania este o naţiune cu frici bine împământenite când vine vorba de stabilitatea monetară, în parte ca moştenire a hiperinflaţiei din perioada Weimar, de la începutul anilor `20. Fixaţia nemţilor pe aur vine într-o perioadă în care lumea financiară este în haos. Germanilor li se cere să ajute la salvarea Greciei şi a altor ţări europene cu probleme financiare. Banca Centrală Europeană a cumpărat obligaţiuni de la o parte dintre aceste ţări, mişcare pe care nemţii o văd ca un potenţial declanşator a unei inflaţii enorme. Pe acest fond, probabil nu este surprinzător că există rezonanţă politică la teoria cum că FED New York şi Banque de France ar fi rătăcit o parte din aurul Germaniei.  (Aceasta nu este numai o fixaţie a germanilor. Sunt o serie de americani convinşi că rezervele de aur ale SUA din Fort Knox lipsesc)

În esenţă, Bundesbank oferă un cadou adepţilor teoriei conspiraţiei prin decizia de a muta aurul pe teritoriul german. Nemţii trebuie acum să spere că nu se va întâmpla nimic rău în timpul transportului. „În Germania, o serie de emoţii sunt legate de subiectul rezervelor de aur“, a declarat un membru al consiliului de administraţie al Bundesbank în cadrul unei conferinţe în care s-a anunţat mutarea aurului