Televizoarele inteligente sunt prea inteligente. Asculta discutii personale si te filmeaza fara ca tu macar sa ai habar.


smarttvMediafax.ro: Samsung îşi avertizează clienţii: Televizoarele inteligente ascultă discuţiile personale

Compania Samsung îşi avertizează clienţii privind discuţiile personale în faţa televizoarelor inteligente care sunt controlate folosind opţiunea de activare vocală, întrucât aparatele “ascultă” ce se discută şi trimit o parte din informaţii unei terţe părţi pentru afişarea de conţinut pe ecran.

 

 

Samsung îşi avertizează clienţii: Televizoarele inteligente ascultă discuţiile personale

Activiştii pentru protejarea vieţii private spun că tehnologia aminteşte perfect de ecranele din romanul “1984” al lui George Orwell, care spionau cetăţenii, informează bbc.com.

Avertismentul Samsung a ieşit la lumină prin intermediul unui articol publicat de site-ul Daily Beast, care conţinea un extras din textul privind politica de confidenţialitate aferentă televizoarelor inteligente care se conctează la internet, produse de compania sud-coreeană.

Textul respectiv explică faptul că televizorul va asculta oamenii din camera în care se află pentru a încerca să detecteze când sunt transmise comenzi sau termeni de căutare. “Dacă ceea ce spuneţi conţine informaţii personale sau secrete, acele informaţii pot fi incluse în datele capturate şi transmise unei terţe părţi”, potrivit textului politicii de confidenţialitate a Samsung.

Corynne McSherry, avocată specializată în proprietate intelectuală în cadrul Electronic Frontier Foundation (EFF), fundaţie implicată în dezbaterile privind problemele legate de drepturile digitale, a declarat pentru The Daily Beast că terţa parte la care face referire textul este probabil compania care furnizează serviciul de conversie a vorbirii în text (speech-to-text) pentru Samsung.

“Dacă eu aş fi clientul, aş vrea să ştiu cine este terţa parte şi în mod sigur aş vrea să ştiu dacă cuvintele mele sunt transmise într-o formă securizată”, a mai spus Corynne McSherry.

La puţin timp de la publicarea articolului pe site-ul amintit, EFF a distribuit pe platforma online Twitter textul extras din politica de confidenţialitate a Samsung, comparându-l cu descrierea ecranelor din romanul “1984” al lui George Orwell, care ascultau ce vorbeau oamenii în intimitatea căminului.

Ca răspuns la distribuirea masivă a declaraţiei privind politica de confidenţialitate, Samsung a dat publicităţii un mesaj pentru a clarifica cum funcţionează opţiunea de activare vocală. Declaraţia companiei subliniază faptul că funcţia de recunoaştere vocală poate fi activată folosind telecomanda televizorului.

Compania a mai spus că politica sa de confidenţialitate a fost o încercare de a fi transparentă faţă de utilizatori, pentru a-i ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză referitor la utilizarea sau nu a unor funcţii cu care sunt dotate unele dintre televizoarele sale inteligente (smart TV), adăugând că ia “foarte în serios” intimitatea clienţilor săi.

“Dacă un client consimte şi utilizează funcţia de recunoaştere vocală, datele vocale sunt furnizate unei terţe părţi în timpul unei cereri de efectuare a unei căutări vocale. În acel moment, datele vocale sunt trimise unui server, care caută conţinutul cerut şi afişează apoi acel conţinut pe ecranul televizorului”, se spune în declaraţia Samsung.

Compania a precizat că nu păstrează şi nu vinde datele audio captate. Utilizatorii de televizoare inteligente sunt informaţi dacă funcţia de activare vocală funcţionează într-un moment anume printr-un simbol asemănător unui microfon, care este afişat pe ecranul televizorului în acel moment.

Terţa parte care se ocupă de conversia din voce în text (speech-to-text) este o companie numită Nuance, care este specializată în recunoaştere vocală, a confirmat Samsung pentru BBC.

Compania Samsung nu este primul producător de televizoare inteligente conectate la internet care întâmpină probleme legat de datele pe care le colectează. În 2013, un consultant în domeniul tehnologiei informaţiei (IT) din Marea Britanie a descoperit că televizorul său, produs de LG, colecta informaţii despre obiceiurile sale legate de conţinutul urmărit la televizor.

Dezbaterea iscată a forţat LG să creeze o actualizare a programului informatic (software update) folosit de televizoarele sale care permite utilizatorilor să dezactiveze opţiunea de partajare a informaţiilor privind obiceiurile de utilizare a aparatului.

Capital.ro: Pericol pentru cei care au Smart TV-uri!

 

Sunt subţiri, sunt “inteligente”, au o claritate a imaginii fabuloasă, un design modern şi devin din ce în ce mai accesibile. Este vorba despre Smart TV-uri, genul de televizoare pe care orice amator de noi tehnologii şi-l doreşte.

 

Există însă şi dezavantaje: cercetătorii de la iSEC Partners au descoperit că Smart TV-urile reprezintă o adevărată ameninţare asupra securităţii. Ele se pot comporta exact ca un sistem de supraveghere video şi de spionare a persoanelor prezente în

camera în care se află televizorul, fără să existe vreo indicaţie sau vreun led care să trădeze acest lucru.

Este descurajant să afli că televizorul pe care tocmai l-ai cumpărat te poate spiona şi nici măcar să nu ştii că face asta.

Mai mult, experţii în securitate informatică sunt de părere că orice dispozitiv care este conectat la internet poate fi spart. Hackerii pot fura informaţii personale sau pot lansa viruşi. Cele mai vulnerabile device-uri sunt cele care nu sunt protejate de nicun program antivirus.

Hackerii pot prelua controlul televizorului, de exemplu cu ajutorul unor coduri maliţioase în JavaScript inserate în codurile aplicaţiilor, pot vedea imagini în timp real din camera sau din biroul în care se află televizorul, pot înregistra şi pot face capturi de imagini din încăpere. Toate astea, fără să existe vreun semn că se întâmplă acest lucru.

Deocamdată, testele au fost făcute pe Smart TV-uri de la Samsung. Oficialii companiei au declarat pentru CBSNews.com că a scos un update pentru software pentru a rezolva această problemă