Grecia si UE raman pe pozitii adverse. Grexit pare mai aproape ca oricand. Miting de amploare la Atena: "Europa nu ne poate șantaja!" Rusia este pregatita sa ofere Greciei un ajutor financiar.


Grecia-si-UE-raman-pe-pozitii-adverse--Grexit-pare-mai-aproape-ca-oricandRealitatea.net: Miting de amploare la Atena: “Europa nu ne poate șantaja!”

Cel puțin 15.000 de persoane s-au adunat, miercuri seara, la Atena pentru a cere un “suflu de demnitate” pentru Grecia, relatează AFP, citată de Agerpres.

 

La Salonic (nord) s-au reunit peste 5.000 de persoane, în timp ce alte manifestații au loc în mai multe orașe din țară. Expresia ‘Un suflu de demnitate’, vehiculată de mai multe zile pe rețele de socializare, și-a găsit ecoul în numeroase slogane afișate în Piața Parlamentului: ‘Stop austerității’, ‘Nici un pas înapoi’, ‘Dați o șansă Greciei’, ‘Respect’.

“Suntem aici pentru a susține Guvernul în negocieri, nu am votat Syriza. Este timpul să se restabilească dreptatea”, a explicat unul dintre manifestanți, Thanassis Goumasis, 48 ani.

Aceasta este a doua manifestație într-o săptămână, organizată în favoarea Guvernului, prin rețeaua de socializare Facebook. Șapte greci din 10, potrivit unor sondaje publicate marți, consideră pozitivi primii pași ai noului Guvern.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat, marți seară, că nu va solicita extinderea planului de ajutor financiar al țării sale, în ciuda presiunilor Berlinului.

 

Business24.ro: Grecia si UE raman pe pozitii adverse. Grexit pare mai aproape ca oricand

 

Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro, de miercuri, de la Bruxelles, n-a facut altceva decat sa sporeasca tensiunile dintre cele doua parti. Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, nu a reusit sa obtina nicio concesie din partea omologilor sai din celelalte 18 state europene.

Intalnirea s-a intins pe durata a 7 ore, la finalul carora Varoufakis a iesit din sala de sedinta la fel de taciturn cum a intrat, in timp ce danezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele Consiliului ministrilor de Finante, a anuntat lipsa unui progres substantial in discutiile dintre cele doua parti, informeaza agentia Reuters.

Partida de sah financiar, reluata lunea viitoare

“Sahul financiar” in care s-au angrenat Grecia si Uniunea Europeana pare sa fie acum intr-o pozitie de pat, dar o noua runda de negocieri este programata luni.

“Am purtat discutii intense, constructive, acoperind o multime de detalii, dar nu am inregistrat un progres substantial care sa ne permita sa ajungem a un punct de vedere comun.

Nu am reusit sa intram in detalii vizand propunerea Greciei, doar am incercat sa eliberam terenul pentru discutiile ce se vor purta in zilele urmatoare”, a recunoscut dupa miezul noptii ministrul danez de Finante, Jeroen Dijsselbloem.

De cealalta parte, Varoufakis pare sa fi avut un mandat limitat din partea premierului Alexis Tsipras, cel din urma asteptand sa-si faca debutul la Bruxelles in cadrul summit-ului UE de joi, unde este posibil sa poarte discutii mai ample pe aceasta tema cu ceilalti sefi de state si de guvern din zona euro.

Varoufakis urmeaza sa reia luni discutiile pe tema abandonarii unora din masurile de austeritate impuse Atenei si a stergerii a 30% din datoria Greciei.

“Sper ca dupa urmatoarea intalnire sa tragem o concluzie care sa fie de ajutor atat Greciei, cat si partenerilor nostri europeni”, a declarat Yanis Varoufakis.

Avertisment german: “Respectati programul!”

Germania, cel mai mare creditor international al Greciei, nu vede insa cu ochi buni schimbarea politicii de catre Atena.

“Avem un program stabilit deja”, a transmis ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, citat de The Guardian.

“Programul de ajutor financiar pentru Grecia fie va fi dus la bun sfarsit in termenii care au fost deja negociati, fie nu exista. Nu exista program de finantare fara conditionare din parte creditorilor”, a completat un alt oficial al Bruxellesului.

Noul guvern de la Atena refuza sa prelungeasca, dupa 28 februarie, acordul incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, in aceste conditii tara putand sa intre in incapacitate de plata.

Ruptura este privita cu ingrijorare la Roma si Paris, in timp ce Berlinul crede ca grecii nu vor recurge la amenintarea de a parasi in final zona euro, masura fiind echivalenta cu o sinucidere din punct de vedere economic.

Cine cedeaza primul?

In mod cert, dialogul dintre greci si creditorii lor europeni presupune ca o parte sa cedeze in final, insa pana acum nici oficialii Berlinului, nici cei de la Atena nu dau semne ca ar fi dispusi sa faca concesii.

Varoufakis si Tsipras spera sa obtina din partea creditorilor europeni o pasuire pana in mai, pentru a prezenta noile masuri de reforma fiscala si sa reporneasca discutiile privind cotinuarea asistentei financiare internationale din acel punct si in alte conditii.

“O intelegere este inca posibila, dar partea greaca va trebui sa faca cele mai multe conscesii”, crede Guntram Wolff, seful centrului de analiza Bruegel din Bruxelles.

Spania si Portugalia, alte doua tari care s-au conformat masurilor de austeritate impuse de creditori s-au raliat Germaniei in acest caz.

Spaniolii, in special, sunt alarmati ca o eventuala cedarea a UE in fata noilor guvernanti din Grecia ar putea intari popularitatea partidului Podemos, adept al aceleiasi politici anti-austeritate.

Intre timp, Grecia trebuie sa ia masuri suplimentare pentru o criza prelungita, in cazul in care nu va reusi sa junga in curand la un acord cu creditorii sai.

Aceasta pentru ca nivelul de indatorare a atins in aceasta perioada procentul de 175% din PIB al tarii.

DCnews.ro: Rusia ar putea oferi ajutor economic Greciei

Guvernul rus nu exclude să ofere ajutor financiar Greciei, dacă Executivul de stânga condus Alexi Tsipras va face o solicitare în acest sens.

“Ei bine, ne putem imagina orice situație, iar dacă guvernul rus va primi o astfel de petiție, cu siguranță o vom lua în considerare, dar vom ține cont de toate elementele relației noastre bilaterale cu Grecia”, a declarat Siluanov într-un interviu acordat CNBC.

Siluanov a salutat poziția Greciei în problema sancțiunilor, pe care a calificat-o drept “pragmatică” și “justificată economic”.

Grecia a anunțat vineri că este de acord cu extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei, precizând că își rezervă dreptul de a încerca să schimbe politica externă a Uniunii Europene.

Noul Guvern al Greciei, învestit luni în funcție, a promis să negocieze cu creditorii internaționali restructurarea datoriei de 240 de miliarde de euro.