Sfârşit de drum! Grecia se prăbuşeşte pe două fronturi


Două crize majore de lichidităţi sunt pe cale să lovească Grecia, iar semnalele sunt că atât sistemul financiar cât şi cuferele publice sunt pe cale de a se goli. Atena a făcut cu greu recenta plată către Fondul Monetar Internațional și a reușit să facă acest lucru pentru că guvernul a descoperit că poate folosi un cont de rezervă, potrivit mass-media din Grecia, scrie portalul de ştiri Business Insider.

Cotidianul grec Kathimerini relatează că prim-ministrul Alexis Tsipras i-a scris lui Christine Lagarde, avertizând-o că Grecia nu va mai putea să facă plata programată către FMI în luna Mai, în valoare de 762 milioane de euro.

Pensiile și salariile funcţionarilor publici sunt datorate la sfârșitul lunii și în conformitate cu această ştire, Atena ar putea avea greutăţi în a le plăti. Chiar dacă reuşeşte totuşi să plătească pensiile şi salariile, pe 5 Iunie țară trebuie să facă o altă plată de 305 milioane de euro către FMI.

În cele două săptămâni după 5 iunie, există încă trei plăți, aducând totalul lunii Iunie către FMI la peste 1,5 miliarde de euro.

Dacă Grecia nu poate să facă plata de 762 de milioane de euro către FMI în luna Mai este foarte probabil că Guvernul va lupta pentru a efectua plăți de două ori mai mare după o altă rundă de plata pensiilor și salariilor.

Dar finanțele publice nu sunt singura problemă – presiunea apare şi în sectorul financiar. Potrivit Bloomberg, presiunile crează o situaţie delicată ca va ţine cu siguranţă capul de afiş al în următoarele câteva săptămâni.

sursa : capital.ro

Epochtimes-romania.com: Grecia îşi accesează rezervele de la FMI pentru a plăti datoria către FMI

 

După ce întâlnirea de luni a Eurogrupului s-a finalizat fără un acord între Grecia şi creditorii săi internaţionali, falimentul ar fi trebuit să devină singura variantă a Greciei. În condiţiile în care pensionarii sunt la capătul răbdării iar guvernele locale ezită să se conformeze unui decret controversat prin care devine obligatoriu transferul rezervelor de fonduri aparţinând instituţiilor publice şi autorităţilor locale către Banca centrală a Greciei, ideea că Grecia va reuşi să obţină 750 de milioane de euro pentru rambursarea unei plăţi programate pentru marţi către FMI părea să fie un scenariu SF.

Astfel că după întâlnirea de luni, toţi analiştii se întrebau de unde va obţine Atena aceşti bani pentru a plăti datoria către FMI. Răspunsul la această întrebare nu a întârziat să apară. Aşa cum raportează Bloomberg, citând publicaţia elenă Kathimerini, Grecia a accesat rezervele mecanismului SDR de la FMI pentru a plăti datoria către FMI.

Grecia a accesat luni rezervele de urgenţă din contul său de SDR la FMI pentru a plăti suma de 750 milioane de euro, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali eleni.

Atena este la un pas de a rămâne complet fără bani iar acordul său cu creditorii internaţionali este încă nedefinit, au existat dubii că guvernul de stânga condus de premierul Alexis Tsipras va rambursa banii datoraţi FMI-ului – existând opinii conform cărora va opta să păstreze banii pentru a plăti salariile şi pensiile în această lună.

Ţările membre ale FMI deţin două conturi în acest fond – unul în care sunt depozitate cotele lor anuale şi un cont de holding care poate fi folosit pentru urgenţe.

Un oficial elen a declarat pentru Reuters că Atena a folosit aproximativ 650 milioane de euro din contul său de holding pentru a realiza plata.

“Ne-am folosit banii din contul nostru de holding”, a declarat oficialul în condiţii de anonimat. “Guvernul a folosit de asemenea aproximativ 100 de milioane de euro din rezervele sale de bani lichizi.”

Acest lucru explică motivul pentru care ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis a fost atât de încrezător că plata va fi făcută.

 

Money.ro: Document FMI: Grecia va intra în faliment pe 5 iunie

Începe o nouă săptămână după ce Grecia nu a reușit să ajungă la niciun numitor comun cu creditorii externi, în condițiile în care elenii au ajuns deja la fundul sacului finanțelor publice naționale.

 

Iar bugetarii greci se așteaptă ca în orice moment guvernul să nu mai aibă bani pentru plata salariilor.

Comentatorii americani nu exclud faptul ca premierul elen Alexis Tsipras să ajungă, până la urmă, să încheie un acord cu instituțiile financiare internaționale, în ciuda faptului că, în campania electorală, a promis că nu va face acest lucru. Totuși, Zero Hedge consideră că Tsipras va prefera să fie criticat de populație decât să rămână în istorie drept premierul care a aruncat țara într-o spirală a morții după renunțarea la euro.

În plus, Tsipras a declarat, vineri, la o conferință de presă desfășurată la Atena, că dă asigurări populației că guvernul nu va ceda sub nicio formă presiunilor de a reduce pensiile și salariile. „Trebuie să ajungem la un acord, însă acesta trebuie să fie mutual benefic”, a declarat premierul elen.

Conform reprezentantului Băncii Centrale Europene (BCE), Yves Mersch, „suntem la finalul jocului în Grecia, unde situația este gravă. A existat un acord între Europa și Grecia să meargă pe baza unui program. Nu a mai fost cazul din decembrie anul trecut, deoarece noul guvern a spus că nu vrea să aibă nicio legătură cu programul. Însă ei nici nu pot cere banii aferenți acelui program. În același timp, ei nu au gestionat lucrurile astfel încât să pună pe masă alte măsuri care ar contribui la realizarea acelorași scopuri incluse în program. Grecia este convinsă că poate juca după alte reguli decât ceilalți 18 membri ai zonei euro”.

Realitatea a fost, însă, dezvăluită printr-un document secret al FMI, care arată că „Grecia nu va reuși să-și plătească tranșele către FMI începând cu tranșa de plată de pe 5 iunie, în afara cazului în care se ajunge la un acord cu partenerii internaționali”.