Rusia continuă ameninţările: România, Turcia şi Polonia vor deveni ostaticii practicilor americane iresponsabile


 

 

Rusia reproşează Statelor Unite că nu au oferit Moscovei un schimb de informaţii cu privire la scutul european antirachetă, a declarat un ofcial rus, avertizând popoarele român, turc şi polonez că vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile, relatează RIA Novostti în pagina online, preluata de Mediafax.

Evgheni Lukianov, adjunctul preşedintelui Consiliului de Securitate rus a declarat că “nimeni din Statele Unite nu a oferit două centre de procesare sau vreun schimb în timp real” de informaţii. El a subliniat că decizia finală de instalare a componentelor sistemului european de apărare antirachetă în România, Turcia şi Polonia le revine acestor state suverane. “Nu suntem mulţumiţi de deciziile acestor ţări, dar este important ca popoarele lor să ştie că vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile”, a mai spus Lukianov.

Decizia Statelor Unite de a crea un sistem european de apărare antirachetă constituie o sursă de fricţiuni în relaţiile ruso-americane. În prezent, americanii au pe teritoriul lor două sisteme strategice de apărare, unul în Alaska şi celălalt în California, şi lucrează la construirea celui de-al treilea în Europa. Rusia deţine doar un sistem similar, amplasat în regiunea Moscovei. Moscova insistă să primească garanţii cu caracter constrângător în plan juridic prin care să se arate că sistemul european nu este îndreptat împotriva Rusiei, după ce NATO i-a oferit asigurări că nu este cazul. La sfârşitul lui mai, Moscovei i-a fost refuzată participarea la o conferinţă internaţională asupra apărării antirachetă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, într-un discurs susţinut la o reuniune cu ambasadorii ruşi, că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia “nu sunt într-o formă bună”, în contextul în care Washingtonul nu vine în întâmpinarea încercărilor Moscovei de a “acţiona de pe un picior de egalitate”.