Acasa

Omenirea , prin modul de viata modern, a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Stiu ca v-am luat cam tare, si deja am inceput sa va pierd, dar mai stati o clipa. Nu doresc sa fiu apocaliptic, nici sa va prezint adevaruri tulburatoare si conspiratii. Stiu ca, in general, oamenii nu doresc sa auda adevaruri care sa le zdruncine credintele intime, stiu ca, asa cum spunea Carl Jung, „oamenii nu pot suporta o doza prea mare de realitate”, si mai stiu ca fiecare si-a construit cateva repere dupa care reuseste sa se orienteze in viata si tine la ele mai mult decat la orice adevar.

Tocmai d-aia, pentru inceput nu o sa dau in voi cu adevaruri perturbatoare, in schimb vreau sa va ofer o revista a presei cu stiri si informatii luate din „presa mare”, cea cu care sunteti obisnuiti. O sa vedeti ca adevarul se spune in vazul lumii dar, de cele mai multe ori se spune trunchiat sau se stramba putin, atat cat sa isi piarda puterea, apoi trebui sa intelegeti ca un adevar spus in bascalie intre doua stiri din showbiz, nu mai produce niciun efect. O sa discutam cu alta ocazie si de manipularea prin massmedia.

Acesta revista a presei va va ajuta, usor, usor, sa intelegeti lumea in care traim. Da, va fi foarte interesant, uneori chiar amuzant, atunci cand o sa incepeti sa intelegeti semnificatia reala din spatele evenimentelor mediatice cu care suntem bombardati zi de zi. Abia atunci o sa incepeti sa castigati niste repere sanatoase si lucrurile nu vor mai fi atat de lipsite de sens.

Ce trebuie sa stiti pe scurt, este ca in general presa de astazi cam 80% distrage atentia si doar 20% manipuleaza. De la ce distrage atentia presa?

– de la cat de fals, de nesanatos si de nesustenabil este stilul de viata modern caracterizat de cosumerism.

– De la faptul ca resursele sunt pe terminate si ne asteapta o era post industriala plina de lipsuri

– De la integerea sistemului financiar mondial care este de fapt o schema piramidala, de tip Caritas care are la baza o escrocherie atat de simpla incat te juri ca nu poate fi adevarata.

– De la faptul ca cel putin 90% din evenimentele istorice importante din ultimii 200 de ani au fost planuite de o elita luciferica ispitita de dorinta de control absolut al intregii lumi in chip demiurgic.

– Iar cel mai important – omul trebuie scos afara din sine, ca nu cumva sa ajunga sa priveasca viata cu farama aia de dumnezeire asezata in inima lui. Lucrul asta ar scurtcircuita orice posibilitate de manipulare si de reducere la animalitate a omului. Intreaga fascinatie a lumii moderne bazata pe materialsm si pe exacerbarea valorii senzorialului ar disparea ca o naluca.

Da, stiu ca este trist ca am ajuns in situatia asta, cu totii speram sa traim intr-o lume cu fundamente sanatoase, „occidentale” ( asa cum le visam noi), in care sa domine bunastarea si corectitudinea.

In fine, daca tot ne-am trezit, haideti sa ne sculam de tot.

Pericolul in prezent vine din caracteristica societatii moderne globale – interdependenta. Niciodata in istorie nu a existat posibilitatea declansarii premeditate, cu atata usurinta, a unui eveniment istoric catastrofal la nivel global – criza economica, conflict armat, epidemie. Cu atat mai mult Romania a ajuns sa fie extrem de dependenta alimentar – importam 70% din mancare pe care o consumam. Gradul de urbanizare la nivel mondial a trecut de 50%. Pentru cei din orase dependenta de absolut toate resursele necesare traiului este atat de mare incat orasul devine o inchisoare, iar noi niste captivi neputincioasi crora le ramane doar perspectiva cozilor pentru resursele rationalizate.

Pentru orice om sincer lucrurile stau cam asa : „Tragica stare de a fi acolo unde nu-ti e locul, de a fi ceea ce nu esti, de a duce o viata impotriva firii si a lucra impotriva aspiratiilor proprii, este starea pe care noi oamenii celui de-al XX–lea veac, suntem sortiti sa o experimentam ca o pedeapsa si ca o cale a raului produs de trufia umana, asa cum s-a manifestat la inaintasii nostrii cu secole inainte”. Ernest Bernea, Criza lumii moderne. 

 

Prezentare scrisa in 2014, pe vremea vechiului site.