Ce se ascunde in spatele cresterii rodiului, cel mai rar si mai valoros metal din lume.

Ce este rodiul?

Rodiul este un element metalic alb-argintiu rezistent la coroziune și eroziune si foarte reflectorizant. Este considerat cel mai rar și mai valoros metal prețios din lume, apărând in doua parti la un trilion de parti în crusta Pământului. Este un metal nobil, ceea ce înseamnă că nu reacţionează uşor cu oxigenul.

Cel mai mare producător de rodiu este Africa de Sud. Nu există piață futures pentru rodiu, dar se tranzactioneaza pe piata de marfuri la zi.

A fost descoperit în 1803 de William Hyde Wollaston, chimist englez

Utilizarea cea mai frecventa.

Utilizarea principală a acestui element este în industria automobilelor ca un convertor catalitic, schimbând emisiile de gaze de ardere dăunătoare, monoxid de carbon și oxid de azot în gaze mai puțin nocive. Din 30.000 kg de rodiu consumate la nivel mondial în 2012, 81% (24.300 kg) au intrat în această utilizare, iar 8.060 kg au fost recuperate de la convertoare vechi. Aproximativ 964 kg de rodiu au fost folosite în industria sticlei, în special pentru producția de fibră de sticlă și sticlă cu ecran plat, iar 2.520 kg au fost utilizate în industria chimică. ( Sursa wikipedia)

De 8 ori mai scump decat aurul.

Rodiul a început anul de tranzacţionare la 6.050 dolari pe uncie,  ajungand in acest moment la 16.000 de dolari pe uncie.

„Pe fondul restrângerii ofertei de rodiu şi cu o industrie auto care continuă să se concentreze pe îmbunătăţirea standardelor de emisii, anticipăm că piaţa va ajunge în deficit”, au spus analiştii în noiembrie 2019 si n-au gresit.

Rodiul este o piata foarte mica si osciilatiile pretului sunt foarte mari din aceasta cauza. Din 2003 până în 2008 preţurile la rodiu s-au majorat cu 2.195%, înainte de a se prăbuşi dramatic odata cu criza din 2008.

Preţurile ar putea continua să crească in continuare stimulate de legislaţia privind emisiile mai stricte care compensează scăderea vânzărilor auto.

Datorită rezistenţei şi strălucirii sale, este folosit şi ca finisaj în bijuterii.

În industria chimică, rodiul este utilizat drept catalizator în realizarea acidului azotic, acidului acetic şi a reacţiilor de hidrogenare de catre fostul grup de trista amintire Monsanto( preluat acum de Bayer)

În multe situaţii, rodiul apare în aliaje cu platina iridiu pentru a crea metale rezistente la oxidare care pot rezista şi la temperaturi înalte, ceea ce se traduce printr-o utilizare largă în industrie

Rodiumul este intrebuintat in multe alte activitati industriale, am insirat mai sus doar cateva, in mod special pe cele care ar putea face ca acest metal sa contribuie la o revolutie tehnologica in viitorul apropiat.

Este supranumit metalul deceniului.

Cresterea in pret manifestata recent este data de presiunea pusa la nivel international pe reducerea emisiilor poluante in special cele de oxid de azot care este responsabil  cu formarea smogului si cam cu 50% din poluarea periculoasa din orase.

Cercetătorii au identificat o modalitate de a valorifica întregul spectru de lumina a soarelui și de a-l transforma eficient în hidrogen pentru combustibil. Metoda implică o singură moleculă – un complex stabil în aer numit rodiu – care transformă rapid energia solară în hidrogen. În timp ce majoritatea fotocatalizatorilor absorb doar lumina soarelui, necesitând o altă moleculă pentru a transforma acea energie în hidrogen, rodiul face toată munca singur, motiv pentru care este mai rapid și mai eficient. Aceasta și capacitatea sa de a absorbi întregul spectru de lumină este motivul pentru care molecula poate valorifica cu peste 50% mai multă energie solară decât celulele solare actuale. Cercetarea este publicată în revista Nature Chemistry. ( sursa intelligentliving.com)

Aceasta descoperire a fost publicata in 2016, anul in care rodium si-a inceput iar ascensiunea pe bursa, revenind dupa caderea masiva din 2008.

O cadere serioasa a suferit si in martie 2020, atunci cand indicii bursieri, marfurile si criptomonedele s-au prabusit.

Concluzii:

In spatele cresterii pretului rodiului se ascunde lupta impotriva poluarii. Presiunea pentru reducerea emisiilor poluante din mai multe sectoare poluante. Producatorii si investitorii vor trebui sa liciteze pe grupa metalelor platinei, din care face parte si rodiul, pentru a ramane in business, pana la descoperirea unor noi tehnologii care se inlocuiasca aceste metale pretioase.

Este cunoscut ca industria masinilor electrice ca solutie pentru reducerea poluarii este o promisiune care nu poate fi onorata de catre producatori si autoritati. Producerea bateriilor si a curentului necesar incarcarii se bazeaza pe tehnologii extrem de poluante in acest moment si nu poate acoperi decat un procent minor din piata auto.

Pretul nu poate creste la nesfarsit fara o intrebuintare noua, mai profitabila.

Desi este foarte cautat in industria auto, pretul mare pe care il are acum il face sa nu mai fie rentabil, producatorii de masini indreptandu-se catre paladiu si platina pentru a inlocui rodiul, lucru care s-a intamplat in trecut cand pretul rodiului a explodat.

O parte din importanta acordata acestui metal este totusi speculativa, investitorii dorind sa-l detina datorita nenumaratelor proiecte tehnologice revolutionare care se bazeaza pe rodiu, cum ar fi : capacitatea sa de a absorbi întregul spectru de lumină,  ducand la  valorificarea energiei solare cu peste 50%  mai mult  decât in cazul celulelor solare actuale.

Estimarea mea este ca pretul se va prabusi in lunile urmatoare, odata cu marea resetare si cu marea corectie ce va urma pe burse. Urmand sa-si continue trendul crescator dupa aceasta prabusire; poate chiar va depasi nivelul actual din cauza devalorizarii dolarului si a monedelor de hartie.

Leave a comment